maandag, 16 september 2013 11:51

Gerstepap made easy

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Het wordt weer kouder, tijd voor warme pap? Gezond, makkelijk, voor enkele dagen tegelijk te maken. Voor het hele gezin! 

Koop een zak of een pak gerst, bestaande uit de gehele korrel.

 

Gerst zit boordevol vezels en mineralen en is een welkome gezonde afwisseling voor de tarwe die we maar al te vaak eten. Hele gerstkorrels moeten ongeveer 1,5 uur koken, voordat ze gaar zijn. Dus ik ga je 3 manieren geven waarop je deze heerlijke pap kunt klaarmaken en 's morgens (en de ochtenden daarna) zó aan kunt vallen!

 

Wat heb je nodig voor circa 4 à 6 x portie ontbijt:

✔ 1 koffiekop gerst en 6 koffiekoppen water

✔ snufje zout

✔ kruiden die je afwisselend kunt gebruiken, bijvoorbeeld

1 theel. kaneel - 1 theel. gemberpoeder - 2 handjes rozijnen of
5 sterren steranijs - snuf zwarte peper - 5 kardemompeulen of
1 theel. gedroogd steviablad - 2 stokjes kaneel - 1/2 theel. kruidnagelpoeder of 2 hele kruidnagels

En leef je uit met eigen specerijen en gedroogd fruit!

 

 

3 Manieren om klaar te maken:

 

1 Maak deze pap in een soepkoker.

2 Maak deze pap in de pan.

3 Maak deze pap in de oven.

 

1 Maak deze pap in een soepkoker.

Ik ben in het bezit van een soepkoker, waar ik dolgelukkig mee ben. Het is rijstkoker, waarmee je ook soep kunt koken. Zelfs met een uitsteltimer, zodat de koker ook 's nachts zijn werk kan doen. Jaren geleden kocht ik deze in Hong Kong, maar gelukkig zijn ze in Nederland nu ook verkrijgbaar. Klik hier voor een voorbeeld dat ik laatst in de winkel zag. Zet de koker aan als je naar bed gaat (mits deze vanzelf afslaat!) en in de ochtend zal de gerst meer dan gaar zijn en overheerlijk warm. Kook anders de pap op een vrije dag, kook 1,5 uur, laat afkoelen en bewaar in een grote bak in de koelkast. Iedereen kan de komende ochtenden zijn gewenste portie eruit scheppen en opwarmen.

 

2 Maak deze pap in de pan.

Hiervoor geldt hetzelfde. Kook de pap op een vrije dag, zachtjes koken gedurende 1,5 uur, laat afkoelen en bewaar in een grote bak in de koelkast. Iedereen kan de komende ochtenden zijn gewenste portie eruit scheppen en opwarmen.

 

3 Maak deze pap in de oven.

Doe alle ingredienten in een ovenschaal met deksel. Plaats na het avondeten in een oven van circa 120 graden. Na een uur kun je de oven uitzetten en laat de oven dícht. De pap blijft daar de hele nacht staan en 's morgens kun je meteen eten, en de rest bewaar je in de koelkast. Iedereen kan de komende ochtenden zijn gewenste portie eruit scheppen en opwarmen.

 

Ik vind het overheerlijk om deze pap te eten met 3 eetlepels zelf gemengde muesli.

Maar je kunt de pap ook eten met een klontje roomboter, een handje zaden of noten of roer er 2 eieren doorheen als de pap goed heet is.

 

Veel plezier en laat ons weten wat je ervan vindt. En laat het ook weten als jij een handige manier van pap maken hebt ontdekt, of een ander heerlijk paprecept hebt!

 

Groetjes,

Sandra 

 

Lees 7587 keer Laatst aangepast op dinsdag, 17 september 2013 07:35
Log in om reacties te plaatsen