donderdag, 15 augustus 2013 08:45

Ik eet anders dan anderen. Hoe eet je tussen 'gewone' mensen?

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)


Vandaag een artikel naar aanleiding van de vraag van Marjolein.

Zij vraagt: “Hoe eet je tussen ´gewone´mensen? Ik wil niet zeuren over wat ik wel en niet eet.”Anders eten dan anderen & een sociaal gezellig leven. Dit kan inderdaad nogal eens een uitdaging zijn! En ik spreek uit ervaring.
Drie jaar lang volgde ik een dieet om lijfelijke ongemakken rustig te houden. En het werkte perfect! Ik at geen zetmelen. Dus geen brood, rijst, aardappels, bonen en dergelijken. Ik had er goed mijn weg in gevonden en met een lichte planning kwam ik de hele week goed door. Totdat...je een etentje of een feestje hebt bij 'gewone' mensen zoals Marjolein dat zegt.
Voor mij waren het toendertijd de zetmelen. Maar voor velen van jullie is er iets dat je niet wilt of kunt eten. Het kan gaan om suiker, om melkproducten of tarweproducten. Misschien wil je geen vlees meer eten, of wil je alleen maar biologische eieren en legbatterij eieren.
Ik wil je 5 tips meegeven die ik heb gehanteerd om ook mijn sociale leven leuk te houden én mijn lijf in balans. Ik ga je vragen om deze lijst aan te vullen met jouw tips in een reactie!
Tip 1 Laat je zo min mogelijk verrassen.


Je blijft ergens onverwachts hangen en er staat niets naar jouw gading te knabbelen op tafel. Of je blijft langer in de stad dan gepland. Zorg dat je altijd, maar dan ook áltijd iets bij je hebt in je tas, in de auto, in een la op kantoor. Het kan gaan om een zak noten. Een zakje gedroogd fruit. Kleine pakjes volkoren (spelt) crackertjes of maar net wat jouw ideale snackje is in tijden van trek!

Wil je niet 'zeuren' of heb je vandaag geen zin in vragen of discussie, neem dan ongemerkt een stuk of een handje van jouw eigen snack en laat de spullen op tafel onaangeroerd.
Tip 2 Laat je gerecht aanpassen in een restaurant.


Restaurants zijn enorm ingesteld op mensen die bepaalde dingen niet kunnen eten tegenwoordig. Dus ga je UIT eten tussen de 'gewone' mensen, dan kun je gerust vragen om een gerecht aan te laten passen. Extra groente in plaats van brood. Rijst in plaats van aardappelen. Vegetarische gerechten worden overal beter gelukkig.
Tip 3 Is 100% streng vandaag nodig?


Weet voor jezelf hoe streng je moet zijn om je lijf enigszins gelukkig te houden. Beslis of het vandaag 100% nodig is om streng te blijven of kan je lijf het aan om een beetje los te laten en wat “verboden” voedsel te eten? Bij allergieën is dit natuurlijk geen optie. Maar voor de meeste mensen kan het bevrijdend werken als je ontdekt dat 1 avondje een beetje loslaten niet heel veel schade aanbrengt.
Tip 4 Laat anderen ook in hun waarde


De grootste fout die je kunt maken om de sfeer te verpesten is dat je gaat proberen om anderen er ook van te overtuigen waarom ze dat en dit niet zouden moeten eten. Dat willen veel mensen simpelweg niet horen. En dat is hun goed recht!

Laat hen in hun waarde en hou het bij jezelf. Vertel waarom jij het doet als ze erom vragen en laat het daarbij. Mensen zullen je bewonderen voor je doorzettingsvermogen. En als zij geïnteresseerd zijn, vragen ze vanzelf méér.
Tip 5 Wees eerlijk. Loop je eigen pad.


Goede vrienden zullen het jou nooit kwalijk nemen dat je anders wilt eten. Leg hen rustig uit waarom je het doet en vertel dat je je er veel beter door voelt. Maak er geen strijd van, ga niet in discussie. Het is belangrijk voor JOU en dat is genoeg.

 

En als je er zelf helemaal achter staat, kan het zelfs ontstaan dat er vrienden of familie geïnteresseerd raken en zelfs gaan vragen “Zou dat voor mij ook wat zijn?”. En dan kun je hele leuke gesprekken krijgen!
Ik wens je een fijne dag en nogmaals, als jij ook een tip hebt voor Marjolein, en vele anderen die dit probleem maar al te goed kennen, deel 'm hieronder in een reactie alsjeblieft. Dank dank!!

Lees 2046 keer Laatst aangepast op donderdag, 15 augustus 2013 08:56

2 reacties

 • Reactielink Sandra Woldering donderdag, 22 augustus 2013 16:54 Geplaatst door Sandra Woldering

  Dank voor je reactie Debby. Ik herken het heel erg. In ieder Chinees restaurant kun je het vragen! Maar in de sauzen zit het vaak standaard. Vraag dingen met de de saus apart, zodat je er veel minder van kunt eten. Of vraag welke gerechten ze eenvoudig geheel zonder vetsin kunnen maken. Er zijn er vaak genoeg. Succes!

  Rapporteren
 • Reactielink Debby Jane woensdag, 21 augustus 2013 08:11 Geplaatst door Debby Jane

  Hoi San, nuttig artikel! Wij waren afgelopen weekend uitgenodigd voor een etentje bij een Chinees restaurant. Al maanden niet meer bij een Chinees restaurant gegeten, maar waarom ook alweer?
  Netjes gevraagd of er geen vlees en paprika in mijn menu verwerkt kon worden. Geen probleem. Totdat ik 's avonds niet in slaap kon komen en mijzelf eraan herinnerde dat ik niet tegen die storm van Vetsin (E621, Mononatriumglutamaat, MSG, jeweetwel) kan! Ik heb al eerder nachten wakker gelegen, trillend met hartkloppingen, na een etentje bij de Chinees...
  Er zijn restaurants waar je kunt vragen of ze er geen Vetsin in willen verwerken, maar die ben ik nog niet tegengekomen. Voorlopig vermijden maar...
  Het was trouwens wel een gezellig etentje, dus niet voor niets tot 3:30u wakker gelegen ;-)

  Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen