maandag, 17 februari 2014 12:46

VITAAL zwanger! Tips van moeders.

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Op 9 februari 2014 schreef ik op facebook: Trots, zeer gelukkig en behoorlijk emo geniet ik van mijn inmiddels 25 weken jonge druk bewegende baby in mijn buik!

Het lijkt me ontzettend leuk om een artikel te schrijven. Velen van jullie zijn vast en zeker moeder! Inspireer mij en alle andere (toekomstige) zwangeren! En dat deden jullie! 

 

Ik vroeg:

vertel me:
- wat heeft jou fit door je zwangerschap heen geloodst? wat at je, wat deed je?
- met de kennis van nu...wat zou je achteraf anders gedaan of gegeten hebben, of juist wél of níet gedaan of gegeten hebben.

 

Dus ik verzamel hieronder al jullie tips, aangevuld met tips van mijzelf en tips die ik weer lees bij anderen.

 

1. veel wandelen, gezond eten, zwangerschapsyoga en vertrouwen in je lichaam bij de bevalling. (nancy)

 

2. een middagtukje wanneer maar mogelijk!

 

3. goed luisteren naar je lijf. mijn lijf had behoefte aan veel fruit en vis, heerlijk! daar heb ik goed naar geluisterd. (angelique)

 

4. bereid je voor op de nodige tijd voor je baby na de geboorte "wat niemand mij verteld heeft was dat ik na de geboorte zo'n beetje de helft van alle tijd bezig was met voeden. ik had de tijd, genoot er enorm van, maar had het onderschat." (angelique)

 

5. goed 'inlezen' zoals het boek "veilig bevallen" van beatrijs smulder. (tamara)

 

6. na de bevalling floradix nemen, op kruidenbasis aansterken. zeker na flink bloedverlies. ben je moe, loop er niet te lang mee rond omdat je denkt dat dat er nou eenmaal bij hoort. (arianne van bewust van de menstruatiecyclus)

 

7. vind zwangerschapsyoga die bij jou past. zit zo veel verschil in! (arianne van bewust van de menstruatiecyclus)

 

8. weet dat je samen met je kind je bevalling doet. 'bespreek' vooraf met je kindje wat jij belangrijk vindt of je kindje en jezelf en de vader toewenst. maak met de vader een bevallingsplan. als de omstandigheden het toelaten (streef ernaar!) word je geboren uit mama, in papa's handen. hij legt je op mama's blote borst, kijk naar elkaar, laat de navelstreng uitkloppen, en mama hem doorknippen. (arianne van bewust van de menstruatiecyclus)

 

9. geen vaccinaties maar vertrouwen op je eigen immuumsysteem. zelf de tepel vinden. minstens een uur op mama's blote borst liggen. daar je reflexen of dergelijke laten testen.  (arianne van bewust van de menstruatiecyclus)  (note van sandra, verdiep jezelf in vaccinaties en maak een eigen besluit, ga niet zonder nadenken wél inenten, maar ook niet zonder nadenken níet inenten, zie ook tip 10. ik heb zelf besloten om elke keer als er een vaccinatie voor de deur staat, me er per keer in te verdiepen. en te beslissen om het wel of niet te doen, of het uit te stellen. walgelijk om zo een besluit te moeten nemen als leek.)

 

10. vaccineren. het is prima om hier goed over na te denken en je erin te verdiepen maar ik kan me er erg over opwinden als er geroepen wordt níet inenten. helaas zie ik n.l. de keerzijde als neonatologie/kinderverpleegkundige. de ziektes waar we tegen inenten hebben een zeer snel en ernstig beloop. machteloosheid is wat rest...(maaike, mama van 3)

 

11. gebruik weleda perineum olie tegen uitscheuren. mijn gouden tip! (julia, 2 kinderen 2x in 1uur, 9 min geboren - 0 mm uitgescheurd!)

 

12. over inentingen: ben zelf als kind op een duits dorp opgegroeid niet ingeënt met succes . na veel overwegen mijn dochters wel laten inenten. denk na over waar je woont en met wie ze (bvb op crèche ) op zo jonge leeftijd in aanraking komen. in een wereldstad als amsterdam heb ik bvb ervoor gekozen om bvb iets later met de inentingen te beginnen.... ( 6md) dat kan, je moet t wel zelf aangeven) (julia)

 

13. geniet van je zwangerschap maar ook van je bevalling : het is de ultieme kans om jezelf en je lichaam beter te leren kennen. maak het process je kind op deze wereld te zetten met volste aandacht en liefde mee. uit ervaring kan ok zeggen dat overgave aan dat moment , idd vertrouwen in jezelf en omarmen vd pijn als wegwijzer in jouw bevallingsreis de bevalling een werkelijk prachtig gebeuren kan maken. veel plezier! (julia)

 

14. ik ging met mijn kids naar het antroposofisch consultatatiebureau in haarlem. erg goed voorgelicht over oa inenten. bureau ouder- en kindzorg. (tamara) (note van sandra: er zijn 25 antroposifische consultatiebureau's in nederland, misschien past het bij je: http://www.kinderspreekuur.nl)

 

15. wat mijn ervaringen zijn, vooral inderdaad goed naar je lichaam luisteren en rust nemen als je lichaam en geest dat aangeeft. (anoniem)

 

16. wat ik volgende keer anders zou doen....is dat ik heel veel las over van alles en nog wat, wat met de baby te maken had en dat dat soms duizelde en mij ook aan het twijfelen bracht. ik denk dat ik hier niet de enige vrouw in ben, vooral als het je eerste is dan wil je het goed doen. maar ik had meer naar mijn gevoel willen luisteren en niet het volgens het “boekje” doen.je moedergevoel heeft het vaak bij het juiste eind, en tuurlijk kun je wel eens wat lezen maar het niet overdrijven.(anoniem)

 

17. wat ik volgende keer anders zou doen..... is in het ziekenhuis meer voor mezelf en mijn baby opkomen. dat deed ik niet waardoor ik erna spijt had, ze hadden mijn zoontje ergens anders gelegd tijdens de nacht terwijl ik hem achteraf heel graag bij mij had gehad. maar dit ligt natuurlijk per ziekenhuis heel anders, hoe ze daarmee om gaan.(anoniem)

 

18. van mijn bijzondere vroegere yogadocente miranda kreeg ik de tip om de prachtige boeken van stefan kleintjes te lezen. "borstvoeding" (die ik nu voor 3/4 met erg veel plezier gelezen heb, en nu al blij dat ik dat straks allemaal vooraf wist! 98% van de vrouwen kan borstvoeding geven). en "eten voor de kleintjes" (die ik na mijn bevalling eens rustig ga lezen). (sandra woldering)

 

19. van een fijne yogavriendin kreeg ik te leen: "regelmaat en inbakeren" van ria blom. een waanzinnig interessant boek boordevol tips die me erg aanspreken! ga ik ze gebruiken?....de tijd zal het leren. ik zal mijn gevoel laten leiden. maar waarom zou ik niet vooraf op de hoogte willen zijn van alle kennis van zoveel ervaringsdeskundigen! om vervolgens daarin mijn eigen keuzes te kunnen maken. maar het wiel opnieuw uitvinden hoef ik niet! (sandra woldering)

 

20. geloof niet te snel dat je kindje wakker ligt doordat je niet genoeg voeding hebt. er zijn genoeg mensen die je snel op flessen wil laten overstappen. ook na de overstap op flessen lag vooral mijn zoon nog vaak wakker 's nachts.(nancy)

 

21. Last van maagzuur? Eet wat gele vla.

 

22. Gezwollen voeten en benen: doe ’s nachts kussen onder je voeten en benen. Goed koud je benen afspoelen en dan Aloe vera gel smeren.

 

23. In alle lijstjes staat koop 12 hydrofiel luiers, nou koop er maar wat meer hoor.

 

24. Drie aankleedkussenhoezen is geen overbodige luxe (vanwege doorlekken en spuitpoep :-( ).

 

25. Zet geen speelgoed beesten en dergelijke in een straal van 1,5 meter in de verschoonrichting van de commode, want spuitpoep komt echt heel erg ver hebben wij gemerkt. 

 

26. Wat geweldig helpt tegen tepelkloven is bepanthenzalf en kan ook super bij erge luieruitslag.

 

27. Zwitsal lijkt geweldig voor baby's, maar het zorgde bij mijn kinderen voor een super droge huid. Veel beter voor ons was de Weleda producten om te badderen en in te smeren.

 

28. Handig, een molton matrasbeschermer met zeiltje ineen (voor je eigen bed, ik had 'm van de Hema). Je zult in het begin wel voeden in bed en soms komt er heel erg veel melk op je matras als je een kindje heb dat veel spuugt en dat is met zo'n molton beschermer dus niet zo erg. Idem voor doorlekken van bloed de eerste paar dagen.

 

29. De eerste dagen gebruik je die hele grote kraamverbanden. Voor daarna is het handig om nachtmaandverband en voor later inlegkruisjes in huis te hebben, want dat heb je nog wel een poos nodig. Bloedverlies kan tot 6 weken duren namelijk. (Tip van Sandra zelf: "Ik zweer bij katoenen maandverband, ik krijg enorm last van synthetisch maandverband. Zie: "http://www.katoenenko.nl").

 

30. Sommige kinderen huilen als rompertjes over het hoofd aangetrokken worden of als je armpjes in mouwtjes wurmt. Aan dat laatste kun je niets doen maar aan dat eerste wel. Je hebt namelijk rompertjes die je geheel met drukknoopjes kan dichtmaken dus dan hoeft het niet over het hoofd heen. Ze hebben ook omslag t-shirt met hetzelfde principe, heel erg handig kan ik je vertellen (o.a. Hema).

 

31. Een fles shout helpt geweldig om poep uit rompertjes e.d. te krijgen. Voor echt nare vlekken is de Ossengal stick een wondermiddel. En als witte was echt niet schoon wordt een beetje chloor meewassen.

 

32. Pampers vonden wij inderdaad het beste, maar heel erg duur. (bij newborn maat nog maar 60 eurocent verschil bij maat 2 al 3,50 per pak verschil tussen pampers en huismerk).  En zeker in het begin verschoon je zo vaak dat Kruidvat luiers ook prima zijn. En later gaat overdag Kruidvat ook nog prima en dan gebruik je pampers voor als het kindje in de nacht langer doorslaapt of als je ergens op bezoek gaat. 

 

33. Handig voor in de babykamer: handpomp met van die desinfecterende gel (en handcreme voor jezelf want je wast wel tachtig keer per dag je handen).

 

34. Schoenen hebben de eerste tijd nog een zin. Lekker warme slofjes of later leren slofjes zijn ideaal.

 

35. Koop zoogzompressen tegen het lekken van de melk. Ik heb Etos, Hema en Kruidvat gebruikt en vond die van Kruidvat het fijnst. Daar zou ik toch ook zeker al 2 pakken van in huis hebben. (Sandra: Indien gewenst ook te koop in katoenen uitwasbare variant op http://www.katoenenko.nl)

 

36. Veel zaken kun je goedkoper krijgen via Marktplaats (hebben wij de box, babykamer, kinderwagen etc vandaan). Sommige zaken zijn echter op marktplaats bijna net zo duur als nieuw dus die zou ik nieuw aanschaffen. 

 

37. Wat is o.a. handig om (alvast) in huis te hebben:

Zetpil paracematol voor kinderen per stuk.
Vitamine D druppelstjes
Vitamine K druppeltjes
Baby zoutoplossing neuspray
Snotneus uitzuiger 
Waspoeder van Neutral (eerste kleren niet met gewoon wasmiddel wassen en ook zonder wasverzachter)
Fles shout
Bepanthen crème
Tepelbeschermer voor tijdens borstvoeding
Nachtmaandverband
Molton matrasbeschermer met zeiltje ineen (voor jezelf)
Zoogcompressen
Bepanthene
Ossengal Stick

 

Deel jij jouw tip ook met ons? In de facebook post of hier onder het artikel. Dank je wel!!

 

Lees 4188 keer Laatst aangepast op vrijdag, 22 augustus 2014 13:35

2 reacties

 • Reactielink Sandra Woldering dinsdag, 11 maart 2014 08:31 Geplaatst door Sandra Woldering

  Zeker Nancy! Vele vrouwen weten zoveel meer dan 1! En aangezien ik deze website heb, wil ik niets liever dan al deze waardevolle tips voor mijzelf delen met alle zwangere dames!

  Jij ook bedankt voor je medewerking.

  Lieve groet,
  Sandra (nu 29 weken zwanger inmiddels)

  Rapporteren
 • Reactielink Nancy zondag, 09 maart 2014 00:24 Geplaatst door Nancy

  Leuk om het zo verzameld te zien.
  Handig voor heel veel zwangere vrouwen, inclusief jezelf

  Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen