dinsdag, 03 december 2013 10:51

Mediteren, begin vandaag! En 10 voordelen.

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Heb je er wel eens over nagedacht? Mediteren? Of doe je het al lang!?

Ongeveer 10 jaar geleden zat ik in een heftige tijd bij een bedrijf dat richting faillissement dreef. Veel stress, veel werken en geen rust meer in het koppie. Ik besloot een meditatiecursus te doen en heb er NOOIT spijt van gehad, en gebruik het tot op de dag van vandaag dagelijks.


Mediteren zweverig? No f...... way! Mediteren is de meest eenvoudige ontspanningstechniek die er bestaat! Iedereen kan het. Het kan overal! Het enige dat je nodig hebt is een kussentje of een stoel (of een wc, een traptrede, een bed of een bankje op het station) én jezelf!
Ook kinderen en tieners blijken enorm wel te varen bij meditatie.


Mediteren is niet meer en niet minder dan je aandacht even verleggen van de buitenwereld naar jouw binnenwereld.


Doe je eerste meditatie NU! Lees de volgende 5 zinnen en begin:


1 Ik ga je in zin 5 vragen om je ogen te sluiten, als je dat gedaan hebt...

2 Ga met je aandacht naar je ademhaling. Je hoeft niks te veranderen, maar je zult merken dat je rustiger zult gaan ademen.

3 Ga dan met je aandacht van onder naar boven langs je lichaam. Ga met je aandacht naar je voeten en laat eventuele spierspanning daar los, je benen, heupen, onderbuik, onderrug, is daar spanning? Laat maar gaan. Je borst, je bovenrug, je schouders. Laat maar zakken, adem. Je nek en je gezicht. Is er een frons? Maak maar glad.


4 Op dit punt aangekomen kun je er voor kiezen om nog één keer diep in en uit te ademen en je ogen te openen. Als je dit twee keer per dag doet (en wat kost het? Drie minuten?) zal het je leven al veranderen.
Op dit punt aangekomen kun je ook besluiten om nog een poosje met je ogen dicht te blijven zitten, zolang je het fijn vindt en dán nog één keer diep in en uit te ademen en je ogen te openen. Gefeliciteerd, je mediteert!

5 Sluit dan nu je ogen voordat je verder leest en ga je gang. Veel plezier.Dagelijks mediteren, al met 10 minuten per dag kun je enorme voordelen gaan merken! En kijk niet raar op als na een poosje 10 minuten ineens 15 minuten geworden is, ongemerkt. En dan 20 minuten etc...


Ik vertel je 10 voordelen van mediteren die ik ervaar en belangrijk vind, maar er zijn misschien wel 100 voordelen!


1 Directe rust in je ademhaling.

2 Spierspanning neemt direct af.

3 Je gemoedstoestand wordt zachter. Liever.

4 Je hartslag wordt rustiger en je bloeddruk zakt, heel gezond voor je lijf.

5 Je darmen komen tot rust en je spijsvertering verbetert. (is dit een belangrijk voordeel voor je, zorg dat dat je een goede buikademhaling aanleert)

6 Na meditatie kun je veel beter focussen op wat je moet doen.

7 Het zal eventuele sombere gevoelens verjagen.

8 Alle antwoorden die je zoekt zitten in jou. In een meditatie kun je er naar luisteren. Dat gaat vanzelf, hoef je niets voor te doen.

9 Het brengt je naar het NU, en je vergeet nadenken over verleden en toekomst.

10 Het zal je slaap veranderen. Zowel inslapen als de diepte van je slaap zullen verbeteren.


Vertel ons jouw voordelen van mediteren of vertel welk voordeel jij wenst te behalen door meditatie. Ik kan alleen maar zeggen DOEN! Je zult er geen spijt van krijgen.


Lieve groet,

Sandra

Lees 2640 keer Laatst aangepast op vrijdag, 22 augustus 2014 13:46

4 reacties

 • Reactielink sandra Woldering dinsdag, 17 december 2013 16:19 Geplaatst door sandra Woldering

  Hoi Rachel, jahoor, gefeliciteerd, je mediteert! Ach, je kunt een term zo VEEL omvattend maken als je wilt. Maar in die simpelheid is mediteren "ontspannen door je te richten op 1 punt". En of dat nou je buik is, je ademhaling, een kaarsvlam, een mantra.....het is maar wat voor jóu werkt. En dan is het altijd goed! Je kunt eens proberen om op een drukke of stressvolle dag dit overdag ook enkele keren toe te passen. Even op het toilet, of gewoon in gedachten. Het zal je snel tot rust brengen, omdat je er al zo in geoefend bent. Geniet ervan.

  Lieve groet,
  Sandra

  Rapporteren
 • Reactielink Rachel dinsdag, 17 december 2013 15:47 Geplaatst door Rachel

  Grappig. Nooit gedacht dat dat mediteren was.
  Vaak als ik niet in slaap kan komen, dan ga ik op mijn rug liggen, handen op me buik en doe ik wat hierboven staat. En dan ben ik zo weg....

  Heb het zo ''geleerd' in de zwaluwhoeve. Daar had je een ontspannings ritueel met klankborden. Dan moest je naar de geluiden luisteren. Ik vond het hilarisch in het begin en dacht nooit dat ik in slaap zou vallen.
  Ineens was het ritueel over... En kwam ik uit diep slaap.

  Gek fenomeen, maar prachtig!

  Rapporteren
 • Reactielink sandra Woldering woensdag, 04 december 2013 09:15 Geplaatst door sandra Woldering

  Miranda, wat heerlijk hoe je beschrijft dat je te tuin lekker in kunt staren! Yoga is eigenlijk meditatie in beweging. Stil zitten is niet verplicht. Maar een stille meditatie na yoga is wel een verdieping vaak, een extra rustmoment, je adem laten zakken en dieper maken. De slagroom op het toetje! Geniet ervan, super dat je zo goed voor jezelf zorgt! Lieve groet, Sandra.

  Rapporteren
 • Reactielink Miranda Kok-Stokkel woensdag, 04 december 2013 09:00 Geplaatst door Miranda Kok-Stokkel

  Heerlijk om even te doen. Doe het te weinig. Begin mijn dag altijd wel met een paar dynamische yoga-oefeningen, maar gun mezelf te weinig tijd voor de meditatieve oefeningen. Dit kost amper tijd en voel me heerlijk rustig. Heerlijk met een dekentje om me heen met mijn gezicht naar de tuin gericht zodat ik na de oefening, zodra ik mijn ogen weer open, nog even heerlijk de tuin in kan staren en te genieten van alles wat ik daar ineens zie. Koolmezen, vinkjes, tortelduifjes...ze zijn er altijd, maar nu had ik er wat meer oog voor. Liefs Miran

  Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen