dinsdag, 19 november 2013 15:11

Tips om een herfstdip te voorkomen. Deel 2 VITAAL denken!

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Autumn is a second spring when every leaf is a flower.” 

― Albert Camus

Deze quote van Albert Camus is een bewijs dat mensen verschillend kunnen denken over de herfst. Er is vaak weinig tussenweg...you either love it, or hate it. Hoe is dat voor jou?
Vandaag en volgende week wil ik je tips geven om een herfstdip te voorkomen, of te overkomen.


Vorige week: Tips om een herfstdip te voorkomen. Deel 1 VITAAL eten!

Volgende week: Tips om een herfstdip te voorkomen. Deel 3 VITAAL doen!


Vandaag: Tips om een herfstdip te voorkomen. Deel 2 VITAAL denken!De natuur zet een knop om, zomer voorbij. Bomen laten hun bladeren los, de natuur trekt zich terug.

Als mens kunnen wij hetzelfde doen. OF...we verzetten ons er tegen, mopperen en verlangen terug naar de zomer, of verlangen alweer naar de lente.VITAAL denken is nodig voor ons geluk gevoel in het leven. Positief kunnen en durven denken is een uitdaging. Denken in mogelijkheden is een waanzinnige uitbreiding van je blik. En vaak zijn er zoveel mogelijkheden die je kunt uitproberen! Als je die leert zien, en leert te doen, dan zal je herfst een andere wending nemen.


Dus als jij iemand bent die de herfst niet omarmt, misschien zelfs zacht gezegd...lees dan verder.Tip 1

Denk als de natuur. Trek je terug. Geniet van deze tijd door je terug te trekken wanneer dat kan. Lees een boek, kijk alle films die je al tijden wilde kijken, schilder of knutsel. Ga languit op de bank met een dekentje (met je lief?). Kleed je warm. Verhul je in sjaals. Hou pyjama dagen. En maak tijd voor stoofpotten die veel tijd nodig hebben.Tip 2

Je kunt er voor kiezen om te balen van activiteiten die je in de herfst niet meer zo fijn kunt doen, die je in de zomer héél graag doet! Denk aan skeeleren, fietsen, vliegeren, buiten zwemmen, hardlopen.

Je kunt er ook voor kiezen om die dingen in deze tijd te vervangen door andere bezigheden! Wees creatief. Zo blijft je lichaam actief, wordt tóch weer even anders belast en getraind én in de lente en de zomer zul je weer éxtra genieten van die andere activiteiten!

Denk eens aan schaatsen, wandelingen in het bos, spinning of aqua-spinning, indoor zwemmen, hardlopen onderhouden op de loopband in sportschool (en train dan meteen ook de rest van je lijf, iets dat je zomers als je hardloopt wellicht niet doet). Of probeer juist nu eens iets héél nieuws!Tip 3

Het is veel eerder donker. Maak er gebruik van door eerder naar bed te gaan en goed bij te slapen. Maak langere nachten en voel je fris en fit als je opstaat! Het zal je denken helder en positiever houden.Tip 4

Bedenk ook in dit jaargetijde iedere dag even wat je nodig hebt op DIT moment. Wil je meer alleen zijn? Of juist meer mensen zien vandaag? Heb je behoefte aan meer beweging of actie, of juist meer rust? Dit kan per dag verschillen. Neem iedere ochtend enkele minuten de tijd om hier bij stil te staan.Tip 5

Blijf je denken in de dip mood, geef je er dan aan over en ga juist in de storm of in de regen lopen. Laat je hoofd leeg waaien of regenen. En weet dat de lente weer komt.Deel je jouw tip met ons allemaal!?

Kun jij genieten van terugtrekken? En hoe ziet dat er bij jou uit?

Welke zomer activiteit verruil jij in de herfst voor een andere activiteit?
Ik wens je een heerlijke herfst.


Lieve groet,

Sandra

Lees 2497 keer Laatst aangepast op woensdag, 20 november 2013 15:09

2 reacties

 • Reactielink Sandra Woldering woensdag, 20 november 2013 15:11 Geplaatst door Sandra Woldering

  Dank voor je leuke tips Claudine! Vooral die van slaapkamer ombouwen tot huiskamer en dan met zijn alle vertoeven. Hoe gezellig! Goed dat je er nu meer aan toe geeft. Is een stuk makkelijker dan verzet. Happy autumn!!
  Lieve groet,
  Sandra

  Rapporteren
 • Reactielink Claudine Florentinus-Stokkel woensdag, 20 november 2013 14:59 Geplaatst door Claudine Florentinus-Stokkel

  Ik riep vaak dat t weer mijn humeur niet kan beïnvloeden helaas moet ik toegeven dat de afgelopen jaren mijn gemoedstoestand wel degelijk beïnvloedbaar is door de weersveranderingen. Als ik eerlijk ben is dit niet het jaargetijde waar ik heel blij van word. Ik merk naarmate ik ouder word dat ik juist last heb van vermoeidheid en minder zin heb in dingen ondernemen tijdens dit seizoen. Maar heb t nooit willen inzien dat dat zo is. Nu geef ik er meer aan toe. En geniet meer van de lange donkere dagen. Inderdaad lekker met mijn kinderen op de bank filmpje aan dekentje erbij, kaarsjes en een grote pot thee op tafel.
  Wat mij ook helpt is de klusjes in huis op de bank te doen. bv wasjes vouwen, eten voorbereiden... en zaken uitzoeken op de laptop languit op de bank. En plan veel leuke dingen vooruit zodat je naar iets leuks kunt uitkijken...Wij vertoeven ook vaak met het hele gezin op onze slaapkamer wat dan omgetoverd word tot huiskamer met zijn alle op ons grote bed. Iedereen doet wat hij wil. de een leest een boek de ander zit achter de computer of speelt een spelletje. En ik vouw de was op bed bijvoorbeeld. Het bij elkaar zijn geeft gezelligheid. Fijne herfstdagen...

  Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen